Tekemistä

Hiihto ja lumikenkäily

Sivakoiden erämaan hiljaisuuteen

Hiihto huolletuilla laduilla tai maastossa

Utsjoella on 2,3 km ja Karigasniemellä 3 km kunnan ylläpitämää valaistua latua. Koulukeskusten lähiympäristössä kulkevilla laduilla on vain vähän korkeuseroja, joten ne sopivat kaikenlaisille kuntoilijoille. Muitakin latuja on, mutta niitä pidetään auki lähinnä talkoovoimin. Hiihtäminen on sallittua muuallakin Utsjoen alueella, ja moottorikelkkojen jäljet tai tunturialueella tuulen kovaksi hakkaama lumi kantavat hiihtäjää myös latujen ulkopuolella. Koko Kevon luonnonpuiston tunturialueella hiihtäminen on sallittua 16.10.–30.4. välisenä aikana.

Hiihtovaellus tunturissa

Talvella Utsjoen hiljaiset erämaa-alueet tarjoavat erinomaisen retkikohteen erävaellukseen. Sääolojen vaihtelu ja luonnonvoimat karussa ympäristössä tarjoavat haasteita ja uusia tilanteita kokeneellekin kulkijalle. Alueen moottorikelkkaurat voivat helpottaa hiihtäjän kulkua upottavan hankikelin yllättäessä. Puuttomat erämaat sopii erittäin hyvin myös leijahiihtovaellukseen.

Lumikenkäily ja jääkiipeily

Lumikenkiä vuokraavat useat alueen matkailuyrittäjät ja heiltä saat myös parhaimmat vinkin minne kannattaa suunnata. Esimerkiksi osa lyhyemmistä kesäajan retkipoluista ovat oivia lumikenkäkohteita talvisin.

Utsjoella Kenespahdan jääurut tarjoavat kauniin ja suojaisan kohteen jääkiipeilijälle. Noin 150 m korkea tunturiseinämä on alaosastaan pystysuora. Pahdan päällä virtaava pieni puro valuttaa vetensä pitkin seinämää, joka talven pakkasilla jäätyy mahtaviksi ”jääuruiksi”. Paras aika harrastaa jääkiipeilyä on kevättalvella: jäämassa on suurimmillaan, säät suosilliset ja valoa riittää. Kesällä jääurut sulavat Kenesjärveen. 

Tämä luonnon muovaama taideteos sijaitsee Kevon reitin lähtöpaikan läheisyydessä, noin 26 km Utsjoelta Inarin suuntaan. Kenespahta näkyy Kenesjärven takaa nelostielle noin puolen kilometrin etäisyydeltä. Utsjoella ei tällä hetkellä ole jääkiipeilykoulutusta tarjoavaa tai lajille sopivia välineitä vuokraavaa yritystä. Alan harrastaja pääsee jääseinämälle lumikenkäillen tai hiihtäen.

Palveluksessasi

Hotellit, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

0400-948210

Leirintäalueet, Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut, Ravintolat ja kahvilat

0400-294669
-

Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut

050-370 3093
-

Lomamökit ja -kylät, Matkailu ja majoitus, Ohjelmapalvelut

040-7625 005
-
Anna palautetta