Ajankohtaiset tapahtumat

Vuosittain järjestettävät tapahtumat

Pilkkikilpailut

Kevättalvella auringosta nautitaan lukuisissa pilkkikisoissa ympäri pitäjää. Seuraa paikallislehden ja ilmoitustaulujen ilmoituksia ja osallistu tapahtumiin tai järjestä seurueellesi aivan oma kilpailu!

Utsjoen Lohirieha

Tenon lohikuninkuus on ratkaistu perinteisesti Utsjoen Lohiriehassa parhaimpaan lohenkalastusaikaan heinäkuussa. Päivän aikana Onnelan törmällä tarjoillaan niin ruumiin kuin sielunkin ravintoa, lohiherkkuja ja kulttuurielämyksiä. Lapset voivat osallistua tapahtumassa omaan perhojuniorikisaan. Tarkkuutta voi kokeilla perinteisissä kenttäkisoissa, kuten Tenon tikassa ja uistimen tarkkuusheitossa. Tapahtumapaikalle on vapaa pääsy. Lisätietoja järjestäjän sivustolta Utsjoen eränkävijät ry

Teno Maraton

Teno Maraton juostaan upeissa maisemissa Tenojoen rantatietä pitkin Utsjoella. Sarjat:M/N yleinen.

Maraton 42,195 km (50 € / 450 NOK)
Puolimaraton 21,1 km (40 € / 360 NOK)
Varttimaraton 10,5 km (30 € / 270 NOK)

Lisätietoja:
http://www.utsjoki.fi/fi/palvelut/opetus--vapaa-aika-ja-kulttuuripalvelut/teno-maraton.php

 

Saamelaisten kansallispäivä

Saamelaisten kansallispäivää (Sámi álbmotbeaivi) juhlitaan helmikuun kuudentena päivänä, kun aurinko jo näyttäytyy Utsjoella pimeän kaamoksen jälkeen. Suomalaiseen almanakkaan saamelaisten kansallispäivä merkittiin vuonna 2004, mutta sen juuret juontavat aina vuoteen 1917 saakka, jolloin Norjan Trondheimissa järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous. Päivä on yksi saamelaisten liputuspäivistä ja juhlallisuuksia järjestetään eri puolilla Saamenmaata.

Utsjoella saamelaisten kansallispäivää juhlitaan vuorovuosin Utsjoella ja Sirmassa. Utsjoella yhteiset juhlat järjestää Sámi Siida ry ja 21 km päässä Norjan puolella Sirmassa Sirman kyläyhdistys (Sirpmá gilisearvi). Juhlaohjelman ohessa nautitaan perinneruokaa, kuten kumpuksia, poromakkaraa ja porokeittoa.

Hyvää saamelaisten kansallispäivää voit toivottaa molemmin puolin rajaa lausumalla pohjoissaameksi: Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!

Saamelaisten kansallisteatteri

Beaivváš Sámi Našunálateáter – Saamelaisten kansallisteatteri vierailee vuosittain Utsjoella.

Joulukauden avajaiset

Perinteisissä joulukauden avajaisissa Kylätalo Giisássa tarjolla on joulupuuroa, -lauluja ja mukavaa yhdessäoloa. Voit kuulla myös saamenkielisiä joululauluja.

Joulumyyjäiset

Perinteisistä joulumyyjäisistä Utsjokisuun koululta löydät pukinkonttiin käsitöitä ja muuta kivaa. Tapahtumassa on myös kirpputori, arpajaiset ja kahvila-buffet.