Hiljennä Saamenkylässä

Utsjoki (Ochejohka) on Suomen ainoa kunta, jossa on saamenkielinen enemmistö. Suomen pohjoisimman kunnan saamelaiskylissä – Utsjoen kirkonkylässä, Nuorgamissa (Njuorggán) ja Karigasniemessä (Gáregasnjárga) – kohtaat nykypäivän arkisen saamelaisuuden: elävän, näkyvän, kuuluvan, maistuvan ja käsinkosketeltavan.

Saamelaisten elinkeinot perustuvat kulttuuriin, omaan alueeseen ja sen luonnon monipuoliseen käyttöön. Perinteistä poronhoitoa harjoitetaan tunturiylängöillä, missä porot laiduntavat vapaina. Jokisaamelaista kalastuskulttuuria puolestaan harjoitetaan Tenonlaaksossa. Lohenpyynti onkin tärkeää Utsjoella paitsi paikallisille, myös matkailuelinkeinona.

Saamenkylissä kesämatkailija nauttii luonnon valohoidosta vuorokauden ympäri. Talvimatkailija puolestaan löytää rauhan kaamoksen valoista ja väreistä. Paistunturin ja Kaldoaivin erämaat tarjoavat kävijälle karun kaunista tunturimaisemaa ja äärettömyyden tunnetta, jolle Tenojokilaakson vehmaus luo hätkähdyttävän vastakohdan.

Utsjoen asutus on keskittynyt Suomen ja Norjan välisen rajajoen, Tenon, varrelle. Norjan läheisyys näkyy niin rajakaupassa kuin maisemassakin. Utsjoen kautta kuljetaan Pohjoiselle jäämerelle, Nordkappiin ja Varangin alueelle. Karigasniemen kylän ja Utsjoen kirkonkylän yhdistää yksi Suomen kauneimmista tieosuuksista, Tenojoen vartta kulkeva Tenontie. Sen varrella sijaitsevat myös pienet saamelaiskylät Rovisuvanto, Outakoski, Dálvadas ja Nuvvus.

Asukasluku 1 311 (2011)
Asukastiheys 0,24 asukasta/km²
Pinta-ala 5 370 km²
Korkein kohta    Guivi 640 m
Yötön yö 70 vrk
Kaamos 51 vrk

Hiljennä Saamenkylässä esite suomeksi

Slow Down in Saami Village brochure in English

Slow Down in Saami Village brochure Deutsch

>> Utsjoen kunnan verkkosivut

Tiedotteet

Saamivillage.fi-sivusto on julkaistu 29.2.2012