Hiljennä Utsjoen kirkonkylässä – Ailikas-tunturin kupeessa

Olet Utsjoen (Ohcejohka), sekä Suomen että Euroopan unionin pohjoisimman kunnan kirkonkylässä. Täällä luonto on aina läsnä.

Utsjoen kirkonkylän kupeessa kalastetaan ympäri vuoden. Tenojoki on kylältä sekä ylä- että alavirtaan mainiota lohenkalastusaluetta. Talvisin lähituntureiden taimen- ja rautuvedet houkuttelevat pilkkimään.

Voit tutustua historiallisesti merkittäviin Utsjoen kirkkoon, pappilaan ja kirkkotupiin, Pyhän Ulriikan sakastiin sekä vanhaan hautausmaahan ja pihakenttään Mantojärven rannalla. Pysähtyä kannattaa lisäksi Kylätalo Giisássa, jonka kahvilaan kylän väellä on tapana kokoontua. Kylätalolla myydään myös paikallisia käsitöitä.

Kirkonkylältä ja sen läheisyydestä lähtevät monet rentoutumaan kutsuvat luontopolut ja retkeilyreitit. Niitä voit vaeltaa rauhassa  muutaman tunnin tai vaikka useamman päivän. Mukaasi voit ottaa luonnosta ja paikallisesta historiasta kertovan oppaan, joka huolehtii suunnistamisesta, eväistä ja varusteista. Välillä kannattaa pysähtyä tulisijan tarjoamaan lämpöön ja kodan kylkeen nauttiman kupposesta kuumaa ja hengittämään syvään. Tunnet, kuinka kiire jää kauas selän taakse.