Suomen kaunein tie

Kuten ruuhkakaupungeissa, pitkien välimatkojen Saamenmaassakaan matkaa ei mitata kilometreissä, vaan ajassa. Matkaan käytettyä aikaa ei tietysti lasketa silloin, kun reitti on valittu esteettisin perustein. Suomen kaunein tieosuus – Tenontie – ajetaan maisemista hitaasti nauttien.

– Jokainen meidän pihassa autostaan ulos astuva matkustaja huokaisee ensimmäisenä, että "On teillä maisemat!", Tenontien varrella Seitalassa matkailijoita majoittava Juha Lohi kertoo.

Karigasniemen kylän ja Utsjoen kirkonkylän yhdistävä Tenontie mutkittelee välillä alhaalla Tenojokilaaksossa, välillä korkeammalla rantatörmällä suurten villilohiparvien jokakesäistä tietä seuraillen. Tenojoen laaksomuodostelma on noin kilometrin levyinen ja 200–300 metriä syvä.

– Tie on rakennettu jokivartta seuranneen kinttupolun mukaisesti mutkia suuremmin oikomatta. Tämä nykyinen tiehän on monien yllätykseksi niinkin uusi, että avajaisia vietettiin vasta vuonna 1983. Siihen saakka täällä asuttiin tiettömien taipaleiden takana. 

Seututien rakentamisen muistomerkiksi Pahtavaaran näköalalevikkeelle on pystytetty niin sanottu Maunon kivi, tien avanneen Mauno Koiviston mukaan. Silkkinauhojen leikkaamisen sijaan presidentti vihki tien käyttöön sahaamalla Tenonveneen poikki. Useista Tenontien levähdyspaikoista Juha pitää juuri Pahtavaaraa kaikkein upeimpana.

– Pilvettömällä kelillä sieltä näkee Norjaan Rastikaisalle asti.

Muitakin nähtävyyksiä tien varrelta löytyy. Seitalassa Sieiddenjunnin kivikkoisessa ja jyrkässä rinteessä sijaitsevan seitakiven lounaispäässä on lähes miehenmentävä onkalo, johon uhrilahjat on asetettu. Paikoin laakson rinteet nousevat jyrkkinä joesta. Toisaalla taas  tunturien jyrkät rinteet ovat vetäytyneet kauemmaksi joesta ja jokivarteen levittäytyy tasanne, jonne on asettunut jokunen asumus tai kokonainen kylä. 

Matkalla Karigasniemestä Utsjoelle sijaitsevat pienet saamelaiskylät Rovisuvanto, Outakoski, Dálvadas ja Nuvvus sekä kolme pyhää Ailigastunturia; Karigasniemessä, Nuvvuksessa ja Utsjoella. Jyrkkäseinäiselle Nuvvus-Ailigas-tunturille kipuaminen kannattaa, maisemat Tenojokilaaksoon ovat henkeä salpaavat. Joki kiemurtelee hopeisena nauhana ja tuuheat koivikot antavat rinteille vehmaan leiman.

jupepieni.jpg– Ihan poikkeuksetta jokainen muualta tullut, joka on tuon tien kyydissäni istunut, on sanonut nähneensä Suomen kauneimman tien. Niin itsekin ajattelin ensimmäisen kerran tietä ajaessani, Juha jatkaa ja varmasti tietää, mistä puhuu. Vuodesta 1976 lähtien DJ Jupena ympäri Suomen keikkaillut mies on nähnyt maiseman jos toisenkin.

– Näin pitkänä jatkuvaa jokivartta en kuitenkaan ole nähnyt missään muualla. Utsjoelle ja Nuorgamiin ajaessa maisema loivenee ja madaltuu, mutta näkymät ovat yhä huikeat. Useat meiltä lähtevät matkailijat ajavatkin Utsjoen kirkonkylän kautta etelään, vaikka Karigasniemi–Kaamasen reitti olisi 70 kilometriä lyhyempi.

Seitalan matkailu- ja kalastuspalvelu
016 676 405, 0400 894 114, 0400 449 296, info(at)seitala.fi