Räiskyvät revontulet

Kun on riittävän pimeää ja taivas pilvetön, voit nähdä ihmeellisen valoilmiön. Revontulet matkustavat välkkyen jopa kolmena yönä neljästä Utsjoen talvisella taivaalla. 

Revontulien tieteellinen nimi Aurora Borealis on peräisin 1600-luvulta. Nimi tarkoittaa pohjoista aamuruskoa. Suomalainen nimi revontulet kumpuaa vanhasta suomalaisesta uskomuksesta, jonka mukaan tulikettu huiskii hännällään kallioita tai tunturin kupeita sytyttäen hankauksen kautta kipunoita, revontulia. Saamelaisten vanhojen uskomusten mukaan revontulet syntyvät ketun huiskiessa hännällä hankia.

Revontulet syntyvät, kun auringon koronasta lähtee hiukkasvirta, aurinkotuuli, jonka varatut hiukkaset törmäävät maan ilmakehään. Hiukkaset jäävät maan magneettikentän vangeiksi ja kiertyvät kohti napa-alueita – revontulet syntyvät.

Revontulia tunnetaan muutamia erilaisia. Etäisesti sateenkaarta muistuttava itä–länsi-suuntainen kaari pohjoisella taivaalla on nimeltään Pohjan Portti. Taivaankansi voi olla jopa muutamassa sekunnissa revontulien peittämä.

Jos revontulimuodot ovat suoraan yläpuolellasi, näet revontulikoronan. Revontulikoronassa alhaalta ylöspäin suuntautuvat nauhamaiset rakenteet kuin sulautuvat yhteen taivaanrannassa. 

Paras katseluaika on iltakahdeksan aikaan, mutta jos uni ei vie mennessään ja maltat pysähtyä hetkeksi keskiyön tunneilla, on sinulla silloinkin suuri mahdollisuus nähdä tuo värien välkkyvä tanssi. 

Pohjoisella taivaalla revontulet loistavat useiden kuukausien ajan. Näyttävintä aikaa on vähäpilvinen kevättalvi, jolloin hiihtokelitkin ovat suotuisimmillaan. Suuntaa siis öiselle hiihto- tai parikointiretkelle – ja näe kuinka taivas välkehtii!

Revontuliretkelle voit lähteä myös paikallisen oppaan kanssa. Katso palveluntarjoajien yhteystiedot täältä!

Tietoa revontulista