kirste_ja_suvipieni.jpgSaamelaista ei hurmata puhtain käsin

Utsjoelta juurensa saaneet saamelaisnaiset Suvi West ja Anne Kirste Aikio eli Märät Säpikkäät paljastavat, miten poromies kesytetään, mikä on Tenojoen merkitys ja miten paikallisia pääsee lähelle.

Tiedosta Tenojoen taika

– Utsjoella mielenkiintoista on, että Tenojoelle meno on eroottinen juttu, esileikki. Jos lähtee miehen kanssa Tenolle soutamaan, kyseessä on enemmän kuin treffit. Ihmisten silmissä ollaan jo pari, koska soudetaan yhdessä. Jos ei tunne koodeja, voi mokata. Voi ajatella, että "onpa ystävällistä pyytää mukaan soutamaan", mutta tässä vaiheessa on jo luvannut jotain, Kirste nauraa.

– Merkkien kanssa kannattaa olla varovainen. Jos mies pyytää metsään tai hillaan, hän ei tee sitä hyvää hyvyyttään näyttääkseen paikkoja etelän naiselle, koska niita ramppaa Utsjoella koko ajan, vaan kyseessä on lähestymiskeino.

– Kannattaa olla varma kiinnostuksestaan. Ei katsota hyvällä, jos soutelee jonkun kanssa Tenolla ja sitten lähtee toisen miehen kanssa hillaan. Siitä tulee nopeasti sydäntensärkijän maine, Suvi selventää.

– Metsään tai Tenolle lähtiessä täytyy olla todella skarppi, koska miehet ovat hyvin hurmaavia omassa elementissään – siksi ne vievät naiset kalastamaan tai metsään.

Ehdota jotain ekstremeä

– Kannattaa itse ehdottaa jotain todella ekstremeä, kuten "mennään kotiin syömään sushia". Jos saat saamelaisen miehen tähän hommaan, siinä on jotain coolia, Suvi hymyilee. – Miehet ovat todella verbaaleja. Aina voi mennä baariin iltaisin tai päivisinkin, koska seuraa varmasti löytyy. Moni löytää baareista ne, joita paikalliset eivät huoli. Etelän naiset huolivat nämäkin, mikä on hieno juttu!

– Jos tutustut yhteen paikalliseen, tutustut kymmeneen muuhun: sisaruksiin, serkkuihin, Kirste kertoo. 

– Jos menet Utsjoelle esimerkiksi kesätöihin, tunnet pian kaikki paikalliset, koska paikkakunta on pieni. Utsjoella ihmiset haluavat tutustua uusiin ihmisiin. Moni on yrittänyt tulla elämään erakkoelämää, mutta ei se onnistu. Porukka on sosiaalista, Suvi huomauttaa.

Varo yhtäkkistä imartelua

– Kun pikkukylään tulee tsubu, pojat alkavat jo illalla soitella ja ajelevat autoillaan uuden tytön asuinalueella, jos tyttöä näkyisi, Kirste virnistää.

– On tsubuille imartelevaa, että yhtäkkiä ovella voi olla kolkuttelemassa kymmeniä, hyvännäköisiä, luonnossakulkevia miehiä. Tsubut eivät kauaa sinkkuina pysy, Suvi huomauttaa. 

– Suomalaisnaisen pitää muistaa, että saamelaisnainen voi viedä kuitenkin koko potin nenän edestä. Naisia voidaan huijailla; kun vaimomateriaalia etsitään, käännetään katse kuitenkin paikallisiin ja heidän taitohinsa, Kirste sanoo.

Saamelaisnaista ei kesytetä

Saamelaisnaista puolestaan on vaikea metsästää ja valloittaa. Saamelaisnaiset eivät näe juuri vaivaa turistimiesten bongaamiseen, vaikka se onkin helppoa, Suvi arvelee.

– Turistimiesten pitää tehdä imagonkohotus. Ne eivät ole kovassa huudossa saamelaisnaisten keskuudessa.

– Jos joku ihastuu esimerkiksi eteläläiseen joogamaisterimieheen, nainen joutuu selittelemään muille miehille, että kyllä minunkin mieheni on mies, vaikka hän joogaa, juo espressoa ja syö sushia.

Heittäydy avuksi

– Poromiehen bongaa parhaiten, jos tarjoaa itseään avuksi poroerotuksiin, Suvi arvelee.

– Työn kautta ihmiset hurmataan. Pitää tarjoutua onkikaveriksi tai verkonselvittelyapuriksi tai mennä aidalle, siellä niitä näkee. Seisoskelu ei auta, Kirste vakuuttaa. 

Ylen TV2 -kanavalla nauruntyrskähdyksiä aiheuttaneen Märät säpikkäät -ohjelman tuoreimmat jaksot voit katsoa Yle Areenasta.