Maaginen Majatalo

Karigasniemen kylässä Utsjoella on parikymmentä vuotta seissyt talo, jonka tuntevat kaikki pohjoisen kävijät. Kalastajan Majatalossa riittää ruokailijoita, rupattelijoita ja raikuleitakin, vaikka villeimmät vuodet ovat jo takanapäin. 

Kylässä on noin 300 asukasta, mutta niin Majatalon kuin kauppojenkin ovet käyvät vilkkaina. Rajan takana Norjassa hintataso on huomattavasti Suomea korkeampi, joten väki virtaa edelleen Karigasniemeen ostoksille, syömään ja juhlimaan.

Hansabariksi kutsutun Kalastajan Majatalon asiakaskunnasta 97 prosenttia saapuu Norjasta. Talvella arkiaamuisin kello yhdeksän ja kesäisin jo kello kahdeksan ovensa avaavaan Majataloon saapuvat lounastamaan ja iltaruuan äärelle tai oluttuopposelle niin vakioasiakkaat kuin uudet tulokkaat ja matkailijatkin.

Omistaja Hans Rasmuksen mukaan ruokamyynti näytteleekin nykyisin pääosaa yrityksen toiminnassa. 1990-luvulla asiat olivat toisin, mutta villi meno on hieman rauhoittunut. Tästä huolimatta tupa täytyy entiseen tahtiin. Viikonloppuisin talo on täynnä nuoria, jotka tulevat Karasjoelta ja Lakselvista saakka. 

– Ihminen on laumasielu. Kun tupa on täynnä, porukkata tulee lisää. Liekö kyseessä kuunkierto? Hans pohtii hymyillen.

– Meillä on vilskettä monesti keskitalvellakin. Jos Karasjoella on häät, seurue käy yleensä piipahtamassa täällä.

Majatalo on kohtauspaikka. Sinne kokoonnutaan pöydän ääreen syömään, juomaan ja laulamaan. Nuoriin vetoava musiikki täyttää tilan yleensä perjantai-iltaisin, lauantaisin puolestaan tarjolla on karaokea ja tanssimusiikkia.

Karaoke sai jalansijaa Majatalossa vuodesta 1997 eteenpäin. Hans kertoo, että huhujen mukaan talosta löytyy Suomen laajin karaokevalikoima. Sekä norjalaisissa että suomalaisissa on vakiopoppoo, joka nauttii esiintymisestä ja kerääntyy paikalle erityisesti kesäiltaisin.

– Tosin jossain vaiheessa iltaa ketä tahansa alkaa laulattaa, Hans naurahtaa.

Pizzan tilaaminenkin on pikkutunneilla helppoa, koska ainut, mikä täytyy muistaa on Teno. Majatalon pizzavalikoima on nimetty Teno 1:ksi ja siitä numerojärjestyksessä eteenpäin. 

Vaikka kulttuurien yhteentörmäys voi alkoholiin sekoitettuna aiheuttaa ongelmia, Hans kertoo, että Kalastajan Majatalossa ei ole ollut kansallistaisteluita tai rajakahakoita.

– Muinoin Suomi–Norja-maaotteluiden tapaan keräännyttiin jonnekin tappelemaan, mutta meillä ei ole koskaan ollut moisia nujakoita.

Norjalainen sanomalehti Finnmark Dagbladet teki aikanaan jutun Majatalon elämästä ja haastatteli asiakkaita. Majataloa kuvailtiin maagiseksi paikaksi keskellä ei mitään. Lapin taikaa lienee paikassa, jonne vuosi toisensa jälkeen kokoontuvat ihmiset rajan molemmin puolin, hääseurueet, perheet ja matkailijat. Kannattaa siis hiljentää matkaa majatalon kohdalla ja astua tupaan kuulemaan tarinoita vuosien takaa.

Kalastajan Majatalo Karigasniemi
040 484 8171, toimisto(at)hansabar.fi