EU:n pohjoisin piste

Euroopan unionin pohjoisin piste Nuorgamissa, Suomen ja Norjan rajalla, on merkitty muistokivellä, jonka ääressä matkailijoiden näkee usein kuvauttavan itsensä. Nuorgamista löytyykin monta EU:n ja Suomen pohjoisinta nähtävyyttä.

Yksi Suomen pohjoisimpia majapaikkoja on Nuorgamin Lomakeskus. Tenon lohilaakson varrella sijaitseva lomakeskus on perheyritys, jolla on jo 40 vuotta kokemusta matkailijoiden toiveiden täyttämisestä. Paikka on omiaan niin aktiivisille lomailijoille kuin rauhaa ja hiljaisuutta etsivillekin.

Yksi pohjoisimmista kalastustarvikevuokraamoista, Villilumi, järjestää myös majoitusta eri puolilla Tenojokilaaksoa. Villilumi vuokraa niin veneen kuin kalastusvälineetkin.

20 kilometriä Nuorgamin kylän keskustasta etelään sijaitsee Pulmankijärvi, saameksi Buolbmátjávri. Suomen pohjoisin järvi on muodostunut vanhasta Jäämeren vuonosta. Järven pituus on yli 10 kilometriä. Makean veden kampela viihtyy tässä pohjoisen vedessä.

Jos ulkoiluhousut tai kunnon kengät unohtuivat kotiin, ei hätää! Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimmasta vaateliikkeestä, Gamitexista, löydät vaatteiden lisäksi valikoiman kenkiä, lankoja ja mattoja. 

Nuorgamista löytyy myös pohjoisin porotila. Tuomo Länsman myy poronlihaa suoraan tilalta – tämän tuoreempaa lähiruokaa et löydä! Tenon Luonnontuote Länsman tarjoaa lisää poronlihatuotteita. Kesäaikaan villiä Tenon-lohtakin on tarjolla. Yrityksellä on oma kellari Boratbockán läheisyydessä Ala-Könkään kupeessa.

Keskellä Nuorgamin kirkonkylää sijaitsee Suomen pohjoisin rukoushuone. Rukoushuone on osa Holmbergin suvun historiaa. Rakennus oli esikoislestadiolaisten seuratupa ja kuuluu nykyisin Utsjoen seurakunnalle. Kaunis valkoinen puutalo seisoo keskellä jylhää maisemaa.

Suomen pohjoisimmassa pisteessä ei olla internetyhteyden ulkopuolella – ellet itse niin halua. Verkkoyhteydet ulottuvat Nuorgamin kylään, jossa voit nauttia tunturi- ja jokimaisemista, ja olla samalla yhteydessä kauas etelään – pohjoisin kylä on osa maailmankylää.