Kaikki kohteet


Utsjoen kirkonkylä

Utsjoen kirkonkylä

Utsjoella pääset seuraamaan kesäisin lohensoutua Onnelantörmältä – ellet jo ole veneessä. Pullakahvia ja paikallisia käsitöitä on ympäri vuoden tarjolla kylätalo Giisassa, joka sopii hyvin koko perheen kohtaamispaikaksi.
Pieniä iloja

Pieniä iloja

Pienet ja yksinkertaiset ilot lipsahtavat meiltä usein ohi. Aina ei tarvitse matkustaa kauas tai sijoittaa suuria summia uusiin harrastusvälineisiin. Päivä pienten ilojen parissa saa niin lapsen kuin aikuisenkin hyvälle tuulelle.
 
Karigasniemi

Karigasniemi

Tenonlaakson vilkkaimman yöelämän sanotaan löytyvät Karigasniemestä – kolmen kielen ja kulttuurin kylästä. Muotkatunturin maisemista nautit vaikkapa kevättalven hangilla ja vaelluksella keskiyön auringossa tai ruskan väreissä.
Nuorgam

Nuorgam

Euroopan unionin pohjoisin kylä tarjoaa huikeat puitteet luonnossa liikkumiseen kaikkina vuodenaikoina. Jäämeren läheisyyden voi aistia jo kylässä ja matka arktisen meren rantaan jylhine kallioineen on mieleenpainuva elämys.
 
Värejä välkkyvä ruska

Värejä välkkyvä ruska

Valon määrän hiipuessa ja ilman kylmetessä ruska hiipii soilta tuntureihin. Värikkäänä välkkyvä ruska alkaa, kun kasvit valmistautuvat pitkään talveen. Mitä kipakammat pakkaset ja kuivempi ilma, sitä kirkkaampi on väriloisto.
Pyöräillen Saamenmaassa

Pyöräillen Saamenmaassa

Pinnanmuodot tekevät Utsjoesta sekä vaativuustasoltaan että maisemallisesti ainutlaatuisen maasto- ja retkipyöräilykohteen. Vanhat urat ja tiet vievät jylhän erämaan luontoon sekä tutustumaan alueen kulttuurikohteisiin.
 
Kielikylpy Karigasniemessä

Kielikylpy Karigasniemessä

Kolmen kielen ja kulttuurin risteyksessä, Karigasniemessä, kielten kanssa eletään sulassa sovussa. Paikalliset eivät kiinnitä huomiota kielen vaihtumiseen saamen, suomen ja norjan välillä – edes kesken keskustelun.
Saamelaista ei hurmata puhtain käsin

Saamelaista ei hurmata puhtain käsin

Utsjoelta juurensa saaneet saamelaisnaiset Suvi West ja Anne Kirste Aikio paljastavat, miten poromies kesytetään, mikä on Tenojoen merkitys ja miten paikallisia pääsee lähelle.
 
Valoja pimeydessä

Valoja pimeydessä

Vaikka Utsjoella vietetään kaamosaikaa marraskuun lopulta tammikuun puoleenväliin, pimeässä ei tarvitse vaeltaa. Taivaalla loistavat erilaiset valot ja värit tuovat hohtoa talvimatkailuun.
Päivä porojen parissa

Päivä porojen parissa

Poronhoitoelinkeino on yhä voimissaan Utsjoella, joka on Suomen ainoa kunta, missä saamelaiset ovat enemmistönä. Taakkaporovaelluksilla pääset kuulemaan tarinoita perinteisestä poronhoidosta.
 
Maaginen Majatalo

Maaginen Majatalo

Karigasniemestä löytyy majatalo, jonne kokoonnutaan pöydän ääreen syömään, juomaan ja laulamaan. Ruokailijoita, rupattelijoita ja raikuleitakin riittää.
Räiskyvät revontulet

Räiskyvät revontulet

Kun on riittävän pimeää ja taivas pilvetön, voit nähdä ihmeellisen valoilmiön. Revontulet matkustavat välkkyen jopa kolmena yönä neljästä Utsjoen talvisella taivaalla.
 
Kalastus Tenolla ja Inarijoella

Kalastus Tenolla ja Inarijoella

Teno sivujokineen on Euroopan parhaita Atlantin lohen kalastusalueita. Muistathan, että kalastukseen liittyy useita sääntöjä ja lähes kaikki kalastustavat vaativat jonkin kalastusluvan tai -maksun suorittamista.
Suomen kaunein tie

Suomen kaunein tie

Kuten ruuhkakaupungeissa, pitkien välimatkojen Saamenmaassakaan matkaa ei mitata kilometreissä, vaan ajassa. Suomen kaunein tieosuus – Tenontie – ajetaan kuitenkin kelloon katsomatta, maisemista hiljaa nauttien.
 
Talviviikko Nuorgamissa

Talviviikko Nuorgamissa

Viikko EU:n pohjoisimmassa kylässä vierähtää helposti vaikkapa revontulia ja puutonta tunturin avaruutta ihmetellen, mutta harva pystyy vastustamaan retkeä Jäämerelle.
Kylätalo Sáivu

Kylätalo Sáivu

Karigasniemen keskustassa sijaitseva kylätalo toimii sekä kyläyhteisön että matkustajien tapaamis- ja käyntipaikkana.
 
Kylätalo Giisá

Kylätalo Giisá

Tuoreen pullan ja kahvin tuoksu houkuttelee Utsjoen kirkonkylän väen istahtamaan toistensa seuraan kylätalo Giisán viihtyisään ja rauhalliseen kahvilaan.
EU:n pohjoisin piste

EU:n pohjoisin piste

Nuorgamista löytyy monta EU:n ja Suomen pohjoisinta nähtävyyttä, muun muassa keskellä kylää sijaitseva Suomen pohjoisin rukoushuone.
 
Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkko, pappila ja kirkkotuvat, Pyhän Ulriikan sakasti, vanha hautausmaa ja pihakenttä Mantojärven rannalla ovat Utsjoen kulttuurihistoriallisesti arvokkain kohde.
 

Tenon lohikellari

Tenon Lohikellari-kioski aukeaa taas kesäksi!